Puch Monza Juvel
I detta projekt skall jag bygga en Puch moped precis som jag själv vill ha den. Förebilden för den blir Puch Monza Juvel som fanns i Danmark 1978-79. Detta är en fullutrustad Puch N50, det var så här ingenjörerna på Puchfabriken i Graz hade tänkt sig att en Montana skulle kunna se ut. Mycket av tillbehören blev bortsparade på de svenska N50--modellerna. Inte ens snikmodellerna i Tyskland och Danmark är så skrapade som Nevada och Montana.
Det är meningen att det skall bli en exakt kopia. Alla delar skall vara fina originaldelar eller bra reprokopior. Det är bara på en punkt jag kommer att göra undantag från originalet - förmodligen blir det ingen vindkåpa.
Delar på Juvel som inte finns original i Sverige är bl.a sadel, pakethållare, och hjul. Dessa delar skall hittas i Tyskland eller Danmark där de är ganska vanliga.
Själva stommen får bli en Puch Montana. Dessa är fartvindkylda, 3-växlade, och de ligger i rätt ramnummerintervall. Den 3-växlade Puch Monza Juvel såldes 1978 i Danmark.
Den röda färgen på Juvel känner jag inte färgkoden till; återstår att undersöka om den är möjlig att få fram.
Puch Monza 4S
Från eBay Tyskland inropades detta objekt för endast 20 Euro! Lite för mycket rost, och härjad motor - inte lönt att ta hem hela vraket. Ropade in den som reservdelsobjekt. Jag bad säljaren att skicka mig bara vissa delar.
Puch Monza delar
Så här såg det ut när delarna kom hem. 14kg. Frakten för delarna från Tyskland blev 35 Euro.
Sadelklädseln är risig, men det är svårt att hitta en finare originalsadel, dom är ju 30år gamla.
Puch Monza delar
Lösningen på sadelproblemet blir att flytta över klädsel och stoppning från denna replikasadel som jag köpte från THansen i Danmark för ett par år sedan. Denna sadel är en fin kopia i sig själv - men den går inte att använda. Jag har provat montera den, och det visade sig att den tog emot ramen pga att fästet vid bakstötdämparna är felkonstruerat. Typiskt reprodelar. Dessutom har denna sadel plaststomme - jag vill hellre ha originalet i stål! Men klädsel och stoppning från sadeln är ändå värda en hel del.
Pakethållaren från Tyskland är rostig och saknar paketklämman. Behöver kromas om. Inte lönt eftersom jag har en fin kopia även den inköpt i Danmark - den ses också i bilden. Hoppas nu den passar. Den känns gedigen iallafall och ser ut att vara en ganska exakt kopia.
Puch Monza Sadel
Jag flyttade över sadelöverdrag och stoppning från replikasadeln till originalstommen. Detta var lättare gjort än sagt p.g.a. att passformen var perfekt och överdraget var lätt att få av från replikan.
Stommen var ganska rostfri så att lite sandpapper och Hammerite lack fixade alla skavanker.
Puch Monza Stjärnfälgar
Fick slutligen tag i de rätta fälgarna från eBay Tyskland, en viktig pusselbit. Hade bjudit på flera par innan, men missat dom. Dessa fälgar är mycket eftertraktade. Nu hade jag bättre tur - Hjulen kostade 2 Euro! + 32 Euro i frakt. Dom är i relativt fint skick, på framhjulet är lacken nästan helt intakt.